Cu gândul la tine, Teatrule drag…

Ei, iar ne-ai primit la tine, dragule!  La mulţi ani ! Te felicit şi-ţi mulţumesc cu drag pentru că ne-ai aşteptat cu nerăbdare să venim la sărbătoarea ta, la ziua ta! Mă revăd  din nou avidă de tot ceea ce se întâmplă, retrăind clipele din fiecare an, de 27 martie, poate mai abitir cu fiecare timp care trece, luptându-mă să revin mereu la emoţia de la prima întâlnire cu tine, la emoţia de sfinţenie, de cuminţenie, respect şi totuşi joaca, multă joacă cu julituri şi plânsete, cu râsete şi replici celebre…Lupta asta este extraordinară, căci mă face pur şi simplu să trăiesc purificare după purificare, catharsis anual al sufletului de copil. Cel puţin anual, dacă uităm mai des…  Mulţumesc căci braţele deschise azi în casa ta le-am simţit!

foto de Nicu Cherciu

Locul acesta minunat, unde după cum frumos spunea actriţa Elena Ivanca, mai vine câteodată Dumnezeu şi-l sfiinţeşte cu suflete de artişti, cu câte un sacrifiu de prin titanii actoriei ce lasă jocul de aici pentru un altul mai luminos, mai frumos şi mai etern… casa Teatrului, cea care  ne găzduieşte tuturor, zâmbete, bucurii şi emoţii, purificări şi catharsisuri înălţătoare sau revelatoare de sine prin râsete au lacrimi, purificări ce ne aduc ,de atâtea ori prin actorii cei extraordinari, să ne confruntăm cu noi înşine în drame şi tragedii sau să ne destindem vesel şi haios în comedii!

Dragilor actori, vă mulţumim cu drag pentru că am fost din nou copii, ciulind ochii după greiere şi după furnică, logic, pentru că am avut parte de muzici minunate alături de tinerii muzicieni ai Conservatorului din Cluj, ce ne-au surprins superb în mod plăcut cu noua muzică ;); pentru colţul literar şi cel plin de bunătăţi de la înălţimile teatrului, pentru că v-aţi jucat cu noi în repetiţia cu public, şi e drept şi noi cu voi, devenind toţi nişte copii mari; vă mai mulţumim pentru apogeul minunat de trist şi vesel de pe „Insula” lui Gellu Naum unde ,alături de Ada Milea şi trupa de locatari insulari-actori, ne-am simţit liberi, singuri şi totuşi cu toţii prin peripluri de vieţi, pe valurile muzicii extraordinare, cum numa-ntr-o astfel de „Insulă” a Teatrului se poate găsi…

şi vă mai mulţumesc pentru ceva.. pentru bucuria şi emotia pe care voi, actorilor dragi, ne-aţi insuflat-o cu smerenie când ne-aţi luat de mâna sufletului şi ne-aţi condus pe fiecare în lumea de „dincolo de scenă”, de dincolo de cortina de catifea sau de fier..Azi, aşa a fost cu noi duhul teatrului, l-am simţit coborând printre noi, prin voi, oamenii-actori, ce aţi fost astăzi ..lângă noi, mult mai prezenţi şi mai minunaţi ca niciodată! Ii mulţumesc din suflet îngerului-actor care a fost astăzi pentru caţiva dintre noi, doamna Elena Ivanca, un om extraordinar şi un suflet sublim ce ne-a condus cu sfinţenie as spune chiar, prin lumea teatrului, a ridicat un pic cortina acestei lumi şi ne-a lăsat sa tragem cu ochiul la sufletul actorului şi al omului din culise, din scenă, de sub scenă unde spiritele teatrului se perindă mereu ( intruchipate azi de mai tinerii actori Melania Maigre, Tania Sârghi, Gogu Preda şi Patrick, de la Facultatea de Teatru şi Film din Cluj, cu care am şi aţi avut ocazia să vă întâlniţi prin teatru..) maşinişti şi oameni neştiuţi dar fără de care nu ne-am putea bucura în fiecare seară de „magii”! Vă mulţumim şi vă dorim zile cu mai mult soare acolo, în casa teatrului şi-a multor lumi! Mulţumesc teatrule drag, voi mai reveni cu drag, să ştii! 🙂

tinerii actori, Tania Sarghi si Gogu Preda, foto by Nicu Cherciu, fotograful Teatrului National "Lucian Blaga" din Cluj

La mulţi ani, Teatrule!  Să ne trăieşti!

( omagiu teatrului, adus de Ziua Internaţională a teatrului, 27 martie 2012, Teatrul Naţional din Cluj)

Anunțuri

4 comentarii la “Cu gândul la tine, Teatrule drag…

  1. Elena Ivanca spune:

    Minunea de a intalni spectatori care stiu ca, ,,limpede nu vezi decat cu inima si ca ochii nu pot patrunde in miezul lucrurilor”!

  2. pusaroth spune:

    Va urez ca sarbatoarea Sfintelor sarbatori de Pasti sa va aduca numai bucurii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s